Tocht naar Chatham
~350 jaar na De Ruyter met de vloot naar Chatham~
De Tocht naar Chatham zal volgend jaar groots herdacht worden. Mede op initiatief van de Engelsen, diverse Nederlandse musea en Stichting Michiel de Ruyter. Een de Ruyter Memorial Zeiltocht wordt georganiseerd naar een verzamelpunt bij Margate aan Engelse zijde, gevolgd door een spectaculaire binnenkomst in Chatham met diverse schepen waaronder de tweemaster Morgenster. Op de boten van de Zeezeilschool kun je nu ook aanmonsteren om deze historische reis mee te maken.

De Historie
Na de brute invasie van West-Terschelling (Holmes' Bonfire, aug 1666) bedacht Raadpensionaris Johan de Witt het plan om als vergelding Londen aan te vallen door de Thames op te varen. Daar had echter net een heftige brand gewoed (sep 1666) en de pest huisgehouden. (het hele jaar 1666)

Vlootvoogd Admiraal Michiel Adriaenszoon de Ruyter bedacht toen een andere aanvalsstrategie: hij wist dat de Engelse vloot onbewaakt voor anker lag in een zijrivier van de Thames, de Medway. De Ruyter vaart met zijn vloot naar het kasteel Upnor waar hij dwars door de ketting vaart die was gespannen om schepen juist tegen te houden. Ze omzeilen enkele afgezonken schepen en maken het vlaggenschip buit van de Engelsen, de Royal Charles. De Ruyter vaart dit grandioze schip naar Nederland waar we tot op de dag van vandaag het hekschild in het Rijksmuseum kunnen bewonderen. De rest van de Engelse vloot wordt uitgeschakeld. Het betekent met de Vrede van Breda het einde van de Tweede Engelse Oorlog en de soevereiniteit van Nederland is gewaarborgd. De Engelsen dragen deze nederlaag nog altijd met stijl: Zij noemen het "our most glorious defeat".

Opzet
De tocht zal in Chatham herdacht worden met verschillende activiteiten. Zo zal de marine van beide landen acte de presence geven, zijn er roeiwedstrijden op de rivier en komt er zowel in Upnor Castle als bij de Historic Dockyards extra aandacht voor de gebeurtenissen door middel van tentoonstellingen. In plaats van vijandelijkheden zullen vooral de vriendschappelijke betrekkingen tussen Nederland en Engeland centraal staan.
Tevens vindt in dezelfde periode het Rochester Dickens Festival plaats. Tijdens deze reis zal ruimschoots gelegenheid zijn deel te nemen aan de festiviteiten en de Engelse cultuur op te snuiven.
Programma:
5 juni verzamelen voor vertrek uit Scheveningen
7 juni aankomst Sheerness
8 juni Vloot naar Chatham
9-10 juni diverse festiviteiten in Chatham en Rochester
11 juni aanvang terugreis
12 juni aankomst in Scheveningen

Meer informatie
Dat de Britten aan deze viering veel aandacht besteden blijkt wel uit deze uitgebreide brochure van de Medway Tourist Council. Ze hebben er zelfs een Nederlandse vertaling bij gemaakt! Zie ook:
http://www.visitmedway.org/
Stichting Michiel de Ruyter
Rochester Dickens Festival

Let op
De cursus start op het moment van de briefing! Lees ook de cursus informatie

Beschikbaar Niet meer te boeken Laatste plekje / Last place

Status
Code
Cursusomschrijving
Data
Dagen
Tijden
Briefing
Boot
Prijs
Inschrijven

* Schrijf je in op onze nieuwsbrief, dan ontvang je altijd de laatste cursusinformatie.
* Subscribe to our newsletter, in order to receive the latest course information.